Hoofdstuk 1: Reclamecode Social Media verduidelijkt regels over reclame in vlogs

Vloggen is zeer populair. Sinds januari 2014 staan er regels voor bloggers en vloggers in de Nederlandse Reclame Code. De Reclamecode Social Media is ruim drie jaar geleden geïntroduceerd door het adverterend bedrijfsleven. De Code is opgesteld omdat het voor consumenten soms onduidelijk is dat bedrijven betalen voor berichten, blogs en vlogs op social media of dat bedrijven op een andere manier bij social media betrokken zijn. De Code verbiedt deze praktijk niet, maar verplicht je als blogger of vlogger wel hier eerlijk over te communiceren, bijvoorbeeld door te vermelden dat je een product gratis hebt gekregen, betaald bent door de adverteerder, korting of ander voordeel hebt ontvangen.

In de praktijk

In de praktijk blijkt dat niet altijd duidelijk was of de Code ook voor vloggen geldt. Daarom is de toelichting bij de Code op dit punt verduidelijkt. De Code geldt dus zowel voor adverteerders als voor de bloggers, vloggers en online creators met wie zij samenwerken.

Duidelijkheid

Adverteerders en marketeers die vlogs inzetten voor de promotie van hun producten of diensten willen graag meer duidelijkheid over de regels waaraan zij moeten voldoen. DDMA is houder van de Reclamecode Social Media en wil graag meer zichtbaarheid geven aan de Code. Diana Janssen, directeur DDMA:
DDMA heeft intensief samengewerkt met partijen als BvA, ​IAB Nederland, Thuiswinkel.org en samenwerkende uitgevers om te zorgen voor een heldere Code die laat zien wat wel en niet mag met reclame in social media. Door deze verduidelijking blijft de Code actueel.
Voor vragen over de Reclamecode Social Media kunt u contact opnemen met DDMA via info@ddma.nl.
Voor vragen over de Nederlandse Reclame Code en zelfregulering algemeen kunt u contact opnemen met Prisca Ancion-Kors, directeur Stichting Reclame Code, via info@reclamecode.nl.
Hoofdstuk 1: Wat is Ello? #2120 Een uitleg op video!
Hoofdstuk 1 en 2: [SocialBusiness] Online Veiling tegen het stierenvechten