Hoofdstuk 1: Social media monitoring juist noodzakelijk bij AVG

Instagram besloot in april 2018 de privacy van haar gebruikers beter te beschermen. Dit heeft vooral gevolgen voor alle partijen die informatie van Instagram opvragen, om te verwerken in eigen systemen. Denk hierbij aan influencer management tools, Instagram analytics tools en ook alle monitoring tools. De beslissing komt niet op een raar moment. Zo zorgde het Cambridge-schandaal al voor veel ongevraagde aandacht voor Facebook, ook eigenaar van Instagram. Daarnaast zorgt invoer van de nieuwe privacywetgeving AVG/GDPR ook voor veel vraag en discussie in dataland. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de toekomst van media monitoring tools?

Instagram ‘op slot’ door schandaal

Het Britse bedrijf Cambridge Analytica, misbruikte de data van mogelijk 87 miljoen Facebookgebruikers voor gerichte politieke campagnes. Dit betekent wéér een flinke deuk in het vertrouwen in Facebook als het gaat om de privacy van je data. Mark Zuckerberg neemt de verantwoordelijkheid op zich en belooft (weer) verbetering.

Zichtbaar

De eerste stappen daarin zijn zichtbaar. Zo zijn de algemene voorwaarden rondom datagebruik verduidelijkt. Derde partijen ontvangen minder informatie vanuit zowel Facebook als Instagram. Denk voor Facebook aan informatie rondom eventpages, groepen, pagina’s of het zoeken op telefoonnummers en e-mail. Bij Instagram krijgen derde partijen geen informatie meer over onder andere aantal volgers, het plaatsen en verwijderen van reacties en likes en losse informatie rondom het zoeken op hashtags en locaties. Technisch directeur Schroepfer vertelt aan Techcrunch dat het doel is om alles te reviewen en vervolgens uit te zoeken welke developers het recht moeten hebben op deze data en welke functionaliteiten worden hersteld. Hiermee lijken de ontwikkelingen voorlopig nog even door te gaan.

Privacy & AVG/GDPR

Hoe zit dat als we kijken in het grotere plaatje? Per 25 mei is de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) van toepassing in Europa. Met deze wetgeving komen er strengere regels rondom het verzamelen en gebruiken van persoonsgegevens. Vrijwel alle bedrijven komen hiermee in aanraking, aangezien deze wetgeving zich ook bemoeit met de verwerking van persoonsgegevens van klanten én medewerkers. Onder andere de mogelijkheden voor koude acquisitie worden hierdoor ingeperkt. Zuckerberg geeft aan open te staan voor regulatie door regeringen en kijkt uit naar de nieuwe privacywetgeving in Europa. Hij zegt zelfs dat ze deze instellingen wereldwijd willen inzetten. “Misschien niet overal op dezelfde manier. We moeten kijken wat er past bij de verschillende landen en wetgevingen”, aldus Zuckerberg.

Insights uit integrale monitoring steeds belangrijker

Wat betekent dit voor media monitoring? Natuurlijk wil je graag een compleet overzicht van wat er in de media over je geschreven wordt. Social media kanalen zijn een relatief klein onderdeel van alle bronnen die online, in RTV en in print beschikbaar zijn. Ondanks dat de volumes van social hoger zijn, zijn stukken op redactionele media meer waard. Inzichten uit rapportages zoals sentiment rondom jouw merk of campagne, blijven erg waardevol wanneer je het slagen van je campagne wilt beoordelen. Het sentiment van berichtgeving in redactionele media is over het algemeen meer betrouwbaar dan sentiment analyse over bijvoorbeeld een sarcastische tweet. Social data is dus vooral belangrijk om je inzichten van redactionele media te ondersteunen of te staven. Het is daarom cruciaal om naar het grotere plaatje te blijven kijken bij de succesbepaling van je campagnes.

Het begin van het einde voor media monitoring tools?

Is de nieuwe wetgeving en aanscherping van privacy bij Instagram, dan het begin van het einde voor monitoring tools? Nee, om de meerwaarde van media monitoring tools te waarborgen, blijven wij meebewegen. Al jaren lang zijn onze klanten super tevreden met onze uitgebreide brondekking, op zowel redactioneel als social gebied. Natuurlijk blijven wij daarin ons best doen om jou een zo compleet mogelijk beeld te geven van je media inspanningen. Daarbij worden datagedreven inzichten steeds belangrijker. We werken daarom steeds vaker met de klant samen om alle datastromen samen te brengen in een integrale rapportage of dashboard. Naast data uit redactionele media monitoring gebruiken we ook real time social data, rechtstreeks van de bron. Zo krijg je een compleet beeld van het resultaat van je media inspanningen. Daarbij blijft de data van media monitoring dus een essentiële schakel.

Ook op andere afdelingen binnen je organisatie biedt de nieuwe wetgeving kansen. Zet data uit media monitoring bijvoorbeeld in om je content marketing te versterken. Zo creëer je eenvoudig warme leads en is écht koude acquisitie steeds minder nodig!

Via: ClipIt blog april 2018

Hoofdstuk 1,2 en 3: 'Nederlandse bedrijfsleven negeert belang interactief sociale media'
Hoofdstuk 1: #32117 Stopover Bot, Icelandair biedt vluchtreserveringen via Facebook Messenger