Hoofdstuk 1-3 Crowdfundingplatformen ervaren meer risico’s

Crowdfunding Crowd Investment - Free image on Pixabay

 

rowdfundingplatformen voelen de gevolgen van de economische recessie. Aanbieders ervaren meer risico’s en investeerders zijn terughoudender. Enkele platformen zien de betalingsachterstanden toenemen. Hoewel risico’s zijn toegenomen, worden investeerders hier zelden actief over geïnformeerd.

Dat blijkt uit een rondgang bij 9 populaire crowdfundingplatformen in Nederland: Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar, Horeca Crowdfunding, Lender&Spender, Max Crowdfund, Lendahand, Oneplanetcrowd, Weforsea en CrowdAboutNow. Samen vertegenwoordigen zij meer dan de helft van de Nederlandse crowdfundingmarkt.

 

 

‘Investeerders zijn onzekerder’

Hoewel de overlevingskans van nieuwe bedrijven afgelopen tijd een positieve ontwikkeling heeft laten zien, wordt de crowdfundmarkt juist strenger. Crowdfundingplatformen het gedrag van gebruikers veranderen door de economische onzekerheid, waaronder Collin Crowdfund, Geldvoorelkaar, Oneplanetcrowd en Weforsea.

“Investeerders ervaren meer risico van geldontwaarding en willen enerzijds een hoger rendement (om inflatie te compenseren) met minder risico’s,” zegt Collin Crowdfund. “Anderzijds willen zij sneller weer over hun geld kunnen beschikken, want wie weet hoe de wereld er over drie jaar uitziet.” Kortlopende leningen zijn hierdoor meer in trek bij investeerders.

Hogere risico’s vaak niet expliciet vermeld

Daarnaast zeggen nagenoeg alle platformen te kampen met hogere risico’s. Aanbieders noemen onder meer de inflatie, hoge energiekosten en dalende vastgoedwaardes. Ook is er een hogere kans op failissementen en valutaschommelingen, zoals de dalende waarde van de pond en dollar.

Hoewel de meeste aanbieders meer risico’s zien, worden gebruikers hier weinig actief over geïnformeerd. Platformen verwijzen hiervoor naar de documentatie van de lening of algemene voorlichting op de websites. Alleen Geldvoorelkaar en Collin Crowdfund benoemen actuele risico’s op de projectpagina, zoals hoge energiekosten. Aanbieders zeggen wel strenger te zijn in hun kredietbeoordeling door de huidige economische situatie.

Toename betalingsachterstanden

Enkele platformen zien een lichte toename in betalingsachterstanden. Geldvoorelkaar ervaart meer mislukte incasso’s en in sommige gevallen problemen bij geplande herfinanciering: “Het is niet dramatisch, maar de eerste signalen van economisch uitdagende tijden zijn er wel.” Ook Lender&Spender ziet sinds de zomer ‘een beperkte toename’ in achterstanden. Horeca Crowdfunding moet al wel ingrijpen door leningen te bevriezen. Ook bij Max Crowdfund zijn achterstanden bekend, met name bij Britse ontwikkelaar Corbelo Group Ltd die voor 14 van de 40 leningen achterloopt.

Rendement stabiel door hoge rentes

Volgens de nieuwe Europese crowdfundingverordening moeten platformen transparanter zijn, zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Hiervoor moeten platformen uiterlijk in november 2023 een vergunning hebben. Zo moeten projecten voorzien zijn van een Key Investment Information Sheet. “Dit document moet up-to-date worden gehouden, dus ook ten aanzien van veranderende risico’s,” zegt een woordvoerder.

Ondanks terughoudende investeerders en een lichte toename in achterstanden, verwachten de meeste aanbieders dat het netto rendement in 2023 stabiliseert of licht toeneemt. Dit komt volgens hen door de hogere rentes. Toch blijft het giswerk in de huidige markt, zeggen diverse platformen.

Hoofdstuk 1 Community van Harley-Davidson #handboeksocialmedia
Hoofdstuk 2 Een merk een persoonlijk gezicht geven