Hoofdstuk 1: Autosportbond FIA publiceert schokkend rapport over social media haat

'Strengere Viaplay-regels zijn te omzeilen'

Een nieuw rapport gepubliceerd door de autosportbond FIA is gedetailleerd beschreven hoe 90% van de sportfederaties vreest dat online sociale media-misbruik sportsterren kan dwingen om te stoppen.

United Against Online Abuse werd opgericht door FIA-president Mohammed Ben Sulayem om de impact van online misbruik tegen sportsterren en hun families te bestuderen, met andere grote sportfederaties zoals FIFA, World Athletics en de UCI (wielrennen) die allemaal deelnamen, evenals de FIA zelf.

In het rapport meldde 75% van de respondenten dat concurrenten regelmatig te maken kregen met bedreigingen tegen henzelf of hun families, waarbij 90% van de respondenten suggereerde dat tenzij sociale mediabedrijven meer doen om de toenemende trend aan te pakken, sterren zullen stoppen met hun sport.

Hoogwaardige gevallen die aanleiding gaven tot het rapport zijn onder meer Engelse voetballers Eni Aluko en Chelsea-aanvaller Lauren James, evenals Wayne Barnes – de scheidsrechter voor de finale van het Rugby Wereldkampioenschap 2023 tussen Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika, gewonnen door laatstgenoemde. Een geval van misbruik tegen een vrouwelijke Spaanse FIA-steward bij de Grand Prix van Mexico 2022 was ook een “belangrijke trigger” voor de goedkeuring van het rapport. “Online misbruik is een aanhoudend probleem binnen de sportwereld. Een aantal internationale federaties heeft hun zorgen geuit via onze barometerenquête en in regelmatige discussies die we hebben gehad sinds de lancering van de campagne in 2022,” legde president Ben Sulayem uit.

De bevindingen van de enquête benadrukken het belang van verenigde anti-misbruikinspanningen over sportecosystemen heen en daarbuiten.

 

Als onderdeel van de UAOA-campagne is het doel van onze coalitie om onze sport te ontdoen van de plaag van online misbruik: “Samen streven we naar gedrags- en regelgevende verandering om een veiliger, meer harmonieuze omgeving vrij van misbruik, haatspraak en intimidatie te creëren. We hebben al de steun van een aantal sportorganisaties en regeringen en zijn in gesprek met andere belanghebbenden om onze steunbasis uit te breiden.”

The State of CMS 2024: ‘Bedrijven omarmen AI contenttools’
Hoofdstuk 1: ‘TiKTok drukt stempel op dance’ #trends