The State of CMS 2024: ‘Bedrijven omarmen AI contenttools’

400+ Free Personal Data & Artificial Intelligence Images - Pixabay

Het rapport “De Stand van CMS 2024” is gepubliceerd om inzicht te bieden in hoe bedrijven momenteel hun content beheren en wat hun toekomstplannen op het gebied van content zijn. Het onderzoek, in opdracht van een contentbedrijf, werd uitgevoerd onder 1.719 CMS-gebruikers in Nederland, Duitsland, Zweden, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk. De bevindingen van het rapport tonen aan dat 79% van de respondenten AI-ondersteunde contenttools gebruikt, terwijl 74% aangeeft te maken te hebben met bedrijfsregels met betrekking tot het gebruik van AI-tools.

 

Monolithische CMS’en blijven een obstakel vormen voor bedrijven in het leveren van de gewenste contentervaringen op diverse kanalen. Maar liefst 81% van de respondenten gebruikt meer dan één CMS in hun organisatie, voornamelijk om content te leveren aan meerdere kanalen.

De overgang naar een headless CMS heeft significant positieve resultaten opgeleverd, met 99% van de gebruikers die verbeteringen hebben gemeld in het beheer van content op één centrale locatie op een moderne technologiestapel. Voordelen zijn onder meer een hogere ROI (61%) en verbeterde productiviteit (58%).

Het rapport onthult ook dat 68% van de gebruikers in de afgelopen drie jaar is overgestapt op een nieuw CMS, en dat 74% van de niet-headless gebruikers waarschijnlijk de komende twee jaar zullen overstappen op een headless CMS.

Nieuwe tech

Het rapport biedt diepgaande inzichten in de CMS-industrie, waarbij verschillende kwesties worden belicht. Integratie van nieuwe technologieën en zorgen over beveiliging zijn prominente zorgen onder gebruikers, wat vaak leidt tot migraties naar andere CMS-platforms. Het onderzoek wijst uit dat eenvoudigere en beter schaalbare contentcreatie de meest gewenste ontbrekende functie is binnen CMS, zoals aangegeven door 43% van de deelnemers. Samenwerkingsfunctionaliteiten worden ook als essentieel beschouwd, gezien het feit dat 90% van de respondenten meerdere teams heeft die gebruik maken van CMS.

Wat betreft trends in contentmanagement, toont het rapport aan dat AI-generatie van content de meest populaire trend is, gevolgd door automatisering en personalisatie.

Dominik Angerer, CEO en medeoprichter van de onderzoeker, benadrukt dat bedrijven steeds sneller overstappen naar toekomstbestendige CMS’en, gedreven door de behoefte aan flexibiliteit, productiviteit en prestaties. Hij benadrukt ook dat de opkomst van AI bedrijven dwingt om hun contentstrategieën te herzien en te investeren in toekomstbestendige oplossingen voor betere contentervaringen.

Spreker of inhouse-opmaat trainer nodig voor effectieve inzet van social media marketing en social business strategie?
Hoofdstuk 1: Autosportbond FIA publiceert schokkend rapport over social media haat