Hoofdstuk 8 EXPERTCASE Archana Haarnack over Pinterest #mixvanmiddelen #handboeksocialmedia

 

Archana Haarnack is een van de eerste Pinterest-gebruikers en -influencers in Nederland. Archana’s account telt ruim 115.000 volgers en maandelijks zien miljoenen mensen haar pins (beelden). Inmiddels heeft Pinterest-expert Archana haar eigen full-service Pinterest-marketingbureau en helpt ze bedrijven en merken met het verhogen van traffic en verkopen met Pinterest en Pinterest Adverteren.

Hoe zou jij het nut van Pinterest op de social media mix willen omschrijven?

“Allereerst wil ik benadrukken dat Pinterest geen social media kanaal is, zoals Facebook, Instagram, LinkedIn en Twitter. Pinterest is in principe een visuele zoekmachine. Mensen gaan naar Pinterest (in plaats van bijvoorbeeld Google) als ze op zoek zijn naar inspiratie en nieuwe ideeën.”

Pinterest ging in maart 2010 online. Waarom staat het platform nog niet tussen de veelgebruikte social media platformen, zoals Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn?

“Regelmatig zie ik dat bijvoorbeeld nieuwswebsites en marketingbureaus Pinterest een social media kanaal noemen. Als je actief gebruik maakt van Pinterest dan merk je dat mensen niet met elkaar in gesprek gaan. Andere apps en social media kanalen gaan allemaal over het connecten met vrienden en het uitnodigen van meer mensen om zich aan te melden. Op Pinterest draait het om jou. Jouw ideeën, jouw dromen en alles wat je wilt proberen. Het is jouw moodboard, je wensenlijst en jouw me-time app. Op Pinterest praten mensen niet zo gauw met elkaar en je hoeft ook geen vragen te stellen zoals je dat bijvoorbeeld doet op social media kanalen.”

Een zakelijke Pinterest-account geeft volgens het visuele platform zelf “meer controle over zaken als naamsbekendheid en de toekenning van content”, waarom zouden organisaties met een zakelijke account aan de slag moeten?

“Bedrijven hebben met hun Pinterest-bedrijfsaccount toegang tot waardevolle Pinterest-statistieken. Met deze statistieken leer je meer over wat mensen willen zien en welke producten populair zijn. Vergeet niet om je website, Instagram, Etsy en YouTube-account te claimen op Pinterest. Als mensen beelden vanaf je geclaimde websites bewaren dan worden deze beelden toegewezen aan je Pinterest account. Zo vergroot je je naamsbekendheid en maak je het mensen makkelijker om je te volgen.”

Hoe kan een organisatie Pinterest het beste inzetten voor bindende storytelling?

Op Pinterest draait het om inspireren. Zorg voor inspirerende beelden. Een inspirerende sfeerfoto spreekt eerder aan dan een productfoto met een witte achtergrond. Bijvoorbeeld: als je foto’s bewaart van een eetkamerstoel, bewaar dan ook sfeerfoto’s van een eetkamer met de betreffende stoelen rondom een eettafel. Zo vertel je op een aansprekende manier het verhaal van je producten. Laat op de account meer van je bedrijf en diensten zien en maak mensen nieuwsgierig zodat ze klikken naar je website voor meer informatie.”

Wat valt je op als je kijkt naar bedrijven in Nederland die Pinterest gebruiken?

“Gelukkig zie ik dat steeds meer bedrijven actief hun Pinterest-account bijhouden en nieuwe pins toevoegen. Regelmatig zie ik advertenties in mijn Pinterest-feed van bedrijven die geen gevulde account hebben. Dat is een gemiste kans om meer van je bedrijf te laten zien en mensen te inspireren. Ook zie ik dat websites niet geclaimed zijn op Pinterest, worden beelden bewaard zonder een linkje naar de website en zijn pins te klein of niet duidelijk leesbaar via een mobiel apparaat. Pinterest is meer dan alleen het delen van foto’s. Er zit een hele strategie achter als je Pinterest succesvol zakelijk wilt inzetten.”

Waarom zouden organisaties moeten adverteren op Pinterest, met bijvoorbeeld de gebruikmaking van de advertentietag?

“Wil je meer uit Pinterest en Pinterest Adverteren halen en je bedrijf een boost geven? Met advertenties op Pinterest kom je direct onder de aandacht in vergelijking tot organische pins, waarbij het soms maanden duurt om meer zichtbaar te worden. Advertenties op Pinterest leveren resultaten op lange termijn op. Dus ook nadat je campagnes zijn gestopt. Met de Pinterest-tag kun je gegevens over je publiek verzamelen en conversies bijhouden.”

Wat zijn jouw tips voor de ideale pin op Pinterest, het aantal postings per maand en het opwekken van engagement?

“Zorg voor visueel aantrekkelijke pins. Focus bij het creëren van nieuwe pins ook op de afmeting van een pin. Aantrekkelijke verticale pins (2:3 ratio, 1000 x 1500 pixels) nemen meer ruimte in beslag dan horizontale pins. Zo ben je net wat langer in beeld, val je dus eerder op in de Pinterest Feed en vergroot je interactie met je pins.
Plaats regelmatig en consistent nieuwe pins vanaf je eigen website. Als je niet veel eigen beelden hebt, creëer dan nieuwe pins en bewaar ook beelden vanaf andere websites en vergroot zo je bereik op Pinterest. Het is niet reëel om te verwachten dat je meer traffic krijgt als je 1x in de week een paar foto’s bewaart op je account. Heb je geen tijd voor het actief onderhouden van je Pinterest-account? Maak dan gebruik van een planningstool, bijvoorbeeld: Tailwind (tailwindapp.com). Tailwind plaatst verspreid over de dag de geplande pins zodat jij je kunt focussen op de groei van je bedrijf.”

Wat zijn jouw drie voorbeelden van Pinterest-accounts die het goed doen volgens jou?

“Accounts die het goed doen zijn vooral bedrijven en merken die aantrekkelijke foto’s delen op hun account. Je ziet dat rekening gehouden wordt met fotografie van de producten. Steeds vaker worden verticaal hogere beelden toegevoegd op de website, webshop en Pinterest-account. Een aantal van mijn favoriete Nederlandse accounts zijn: vtwonen, Essenza Home en The Nordroom.”

 

 

4804, #4804

[VIDEO] PostNL lanceert nieuwe employer branding campagne #case
[ONDERZOEK] Social media cijfers in Nederland in 2024