Threads en Instagram gaan standaard geen ‘politieke content’ aanbevelen

Instagram opt-inoptie voor politieke content

Instagram en Threads hebben aangekondigd dat het standaard geen ‘politieke content’ meer zal aanbevelen op de sociale media, tenzij gebruikers de accounts die dergelijke content plaatsen volgen. Gebruikers kunnen er echter wel expliciet voor kiezen om politieke posts van niet-gevolgde accounts toch aanbevolen te krijgen. 

Volgens het moederbedrijf wordt content die als ‘politiek’ wordt beschouwd niet langer standaard weergegeven op plaatsen waar posts van openbare accounts worden aanbevolen, zoals de secties Ontdekken, Reels, aanbevelingen in de feed en voorgestelde gebruikers.

De verandering in het aanbevelingsalgoritme ‘de komende weken’ zal worden doorgevoerd.

Onder ‘politieke content’ verstaat Meta onder andere posts die betrekking hebben op wetten, verkiezingen of sociale onderwerpen. Een woordvoerder van Meta verklaarde aan Engadget dat ‘deze wereldwijde onderwerpen complex en dynamisch zijn, waardoor deze definitie zich verder zal ontwikkelen terwijl we blijven praten met onze gebruikers en externe experts om onze aanpak te verfijnen’.

Voor content van accounts die de gebruiker al volgt, blijft alles bij het oude. Deze posts zullen nog steeds in de feed en Stories van de gebruiker verschijnen, zelfs als ze politieke onderwerpen behandelen. Daarnaast wordt er een opt-inoptie geïntroduceerd waarmee gebruikers ervoor kunnen kiezen om politieke content aanbevolen te krijgen van accounts die ze niet volgen.

Op Facebook heeft Meta eerder al de hoeveelheid aanbevolen politieke content verminderd. Meta heeft nu aangekondigd dat er ‘op een later tijdstip’ ook op dat socialmediaplatform een optie zal komen waarmee gebruikers zelf kunnen bepalen of ze aangeraden politieke posts willen zien.

[VIDEO] PostNL lanceert nieuwe employer branding campagne #case
Rapport: Handboek Social laat de succesvolle werking zien van de belangrijkste social media trends