Hoofdstuk 5: Dump smoking! Social media helpt te stoppen met roken

mobielapp (1)

Al meer dan 129 miljoen sigaretten zijn.. gedumpd. De aanpak heet dan ook ‘Break It Off’. 

Nieuwe studie

Een nieuwe studie heeft aangetoond dat sociale media beter werkt dan traditionele methodes om te stoppen met roken. Traditionele methodes – denk hierbij aan bijvoorbeeld nicotinepleisters of het bellen van een telefonische hulplijn – lijken minder effect te hebben. Dit blijkt uit een artikel in het wetenschappelijk tijdschrift ‘Nicotine & Tobacco Research. Dit succes komt door de hoeveelheid ‘peer pressure’. Deze druk ervaren wij op de sociale media.

Break it off!

Tijdens de genoemde studie werd de Break it off campagne onderzocht. Dit betreft een campagne die in 2012 gelanceerd werd door de Canadese overheid.Hierbij werd een Facebook-applicatie gebruikt om de deelnemers te stimuleren in hun poging te stoppen met roken.

Facebook-applicatie

Door jouw account te koppelen aan de applicatie, verschijnt er een openbare verklaring op je profiel. Hiermee wordt de intentie om te stoppen zichtbaar voor al je vrienden. Iedereen weet zo dat je wil stoppen en tevens ontstaat er een groepsdruk die ervoor moeten zorgen dat je daadwerkelijk gaat stoppen met roken. De Facebook-applicatie bevatte daarnaast ook tal van handige tools die je extra motiveerde. Je dient een connectie te maken met de app opdat zij op jouw Facebook kunnen schrijven. Zo kan je jouw voortgang actief bijhouden en delen met vrienden ook kan je uitrekenen hoeveel geld je al bespaard hebt door te stoppen en bestaat er zelfs de mogelijkheid om bij hoge nood een gratis coach te bellen. De Break it Off campagne bleek een groot succes. Maar liefst 32 procent van de personen die zich had ingeschreven op de applicatie, stopte ook daadwerkelijk met roken. Bij de traditionele methodes ligt dit percentage op slechts 14 procent. Door het grote succes is de subsidie voor de campagne overigens met vijf extra jaren verlengd.

https://youtu.be/1AqRVMFEt7c

Mobile

Er is tevens een mobiele app die gelijke opties kent als de Facebook-toepassing. Je kunt daar de stemming aangeven die voor (veel) roken zorgt en jouw aangepast gedrag gaan bijhouden. Ook kun je in nood een coach bellen.

 

Over de methode

De aanpak gebruikt telefoon, persoonlijke coaching, maar vooral internet.

“What it is:

Online support groups, often facilitated by trained counsellors, can help people quit smoking by offering tips and insights about the quitting process in a community atmosphere. These services are often offered for free.

How it works:

By creating an online environment that is both safe and informative, smokers can share their experiences with quitting and offer each other support. Trained counsellors often moderate these groups, offering extra insight when needed.

Getting Started:

Anyone can join an online support group, just find one you like, and join up. Ask a Health Care Professional about getting a referral or visit the pan-Canadian Quitline web portal at www.gosmokefree.gc.ca/quit to get started.

Thoughts? Comments? Stories?

Psst! The opinions below are not necessarily the opinions of the Government of Canada or the Canadian Cancer Society. Just wanted to make that clear.” 

Via 

Hoofdstuk 5: video #5508 set up Instagram ads (update)
Hoofdstuk 5 #32508 #5509 Case study: Fiestagram Ford (update)