Hoofdstuk 3 en 4: RTL naar een ‘Fan Centric’ strategie: Videoland en RTL XL gaan samen

 

Traditionele tv heeft het zwaar. RTL Nederland lanceert een nieuwe groeistrategie, waarbij niet de zendergerichte aanpak centraal staat, maar de behoeften en drijfveren van consumenten. Het bedrijf gaat op zoek naar directe interactie met zijn kijkers, volgers en bezoekers via elk denkbaar kanaal, ook buiten het scherm.  Om deze ‘Fan Centric-strategie’ te realiseren investeert RTL de komende jaren tientallen miljoenen in data-analyse, technologie en creatie. Ook zal RTL op korte termijn alle OTT-activiteiten in één platform samenbrengen. Het bedrijf is voornemens zijn organisatie aan te passen, zodat deze meer wendbaar is en beter in staat om inzichten te vergaren en door te vertalen naar nieuwe producties. 

 

RTL snijdt in managementlagen

De directie heeft het voornemen om de organisatie te herstructureren in lijn met de Fan Centric strategie. Hierbij komen arbeidsplaatsen te vervallen, die deels worden gerealiseerd door natuurlijk verloop, maar gedwongen ontslagen zijn niet uitgesloten, zo laat het bedrijf weten. RTL trekt aan de andere kant nieuw talent aan op het gebied van data, technologie, creatie en marketing.

Door de herstructurering verdwijnen managementlagen en worden afdelingen samengevoegd. Ook ontstaan nieuwe bedrijfsonderdelen, met name op het vlak van technologie en data. De directie van RTL heeft met het oog op deze voorgenomen reorganisatie een adviesaanvraag ingediend bij de ondernemingsraad.

Er zijn drie zaken van belang om de groeistrategie in werking te kunnen stellen, zo meent RTL CEO Sven Sauvé:

  • De organisatie moet wendbaar worden en er moet focus worden aangebracht. Dat betekent organisatieverandering en aantrekken nieuw talent.
  • Stoppen met zenden en in plaats daarvan de interactie zoeken. De consumentenvraag daarom is onomkeerbaar. Vertrekpunt is niet langer hoe RTL geld verdient, maar de intrinsieke behoefte van iedere Nederlander die naar RTL kijkt en RTL volgt.
  • Zelfstandig opereren en groeien. RTL neemt de hele keten van financiering tot ontwikkeling en distributie in eigen hand, waardoor het minder afhankelijk wordt van derden.

Videoland en RTL XL worden samengevoegd

Een belangrijke strategische stap is het samenvoegen van de OTT-activiteiten, zijnde Videoland en RTL XL, in één platform. Dit biedt de basis voor verdere online activiteiten. CEO Sven Sauvé daarover: “Videoland groeit harder dan ooit. Dat moet ook, want we willen niet alleen de marktleider zijn op TV, we willen ook de lokale nummer 1 in video on demand zijn. Onze video on demand activiteiten hebben ons veel geleerd over Fan Centric werken. Het gaat om continue toetsen als je iets ontwikkelt, leren van je fouten en soms betekent het kill your darlings als dat in het belang is van de consument. Door met onze abonnees te praten, weten we dat het een grote wens is om één plek te hebben waar je alles kunt zien en waar veel aandacht is voor Nederlandse content. Dit jaar nog maken we de stap om al onze online activiteiten samen te voegen.”

Vervolgstappen voor de zomer duidelijk

De directie van RTL verwacht in de komende weken het advies van de ondernemingsraad. Op basis daarvan kan worden bepaald wat de volgende stappen in de herstructurering zijn. Het bedrijf verwacht vóór de zomer duidelijkheid te kunnen geven aan zijn medewerkers over individuele gevolgen van de plannen.

Via Telecompaper april 2018

 

Hoofdstuk 3: 'Social.Lab werft talent via Insta Stories: Swipen voor stage'
Hoofdstuk 1,2 en 3: 'Nederlandse bedrijfsleven negeert belang interactief sociale media'