Onderzoek ‘Mediaconsumptie Nederlanders in een coronajaar; videobellen is hype’

Onderzoek ‘Mediaconsumptie Nederlanders in een coronajaar; videobellen is hype’

De groei van de digitale media is in coronajaar 2020 in een versnelling gekomen. Met name het gebruik van videobellen, online winkelen, chatten/appen, bellen en het volgen van nieuws op nieuwssites/nieuwsapps is sinds de uitbraak van het coronavirus fors toegenomen en dat zorgt voor een verschuiving in de mediaconsumptie binnen Nederland. Dit en meer blijkt allemaal uit het onderzoek ‘Trends in Digitale Media’ dat onderzoeksbureau GfK jaarlijks uitvoert onder Nederlandse internetgebruikers.          

Coronavirus meeste impact digitale communicatie

Het coronavirus en de daarbij behorende maatregelen hebben veel impact gehad op het mediagebruik in Nederland. Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn Nederlanders met name meer gebruik gaan maken van videobellen, online winkelen, chatten/appen en het volgen van nieuws op nieuwssites/nieuwsapps.

Chatten

Bijna drie op de tien Nederlanders is meer gaan chatten/appen sinds de coronacrisis. Het gebruik van deze communicatievorm is met 96% onder internettende Nederlanders onverminderd hoog. Whatsapp is veruit het grootste platform in deze categorie, gevolgd door Facebook’s Messenger. Het gebruik van chatten/appen is het meest toegenomen onder 13-17 jarigen (46%). Naast videobellen en chatten/appen zijn veel Nederlanders meer gaan bellen sinds afgelopen maart. Maar liefst een kwart van de Nederlanders geeft aan dit meer te zijn gaan doen.

In coronajaar 2020 volgden veel Nederlanders het nieuws op de voet. Bijna negen op de tien Nederlanders gebruikte hier weleens een nieuwssite en/of nieuwsapp voor. De meest gebruikte nieuwsapps en -websites zijn Nu.nl, NOS en AD. Bijna een kwart van de Nederlanders is het nieuws meer gaan volgen via apps en websites sinds de start van de coronacrisis.

Gebruik smart devices verder geïntensiveerd

In het jaar waarin Nederland nog meer dan anders was aangewezen op digitale apparaten is het gebruik van smart devices toegenomen. Ongetwijfeld beïnvloed door de diverse lockdowns, is er een forse groei te zien in het gebruik van de smartphone voor bellen, chatten, bankieren, nieuws lezen, online aankopen doen, video’s kijken, bestellen van eten en het luisteren naar radio, muziek en podcasts.

Onderzoek ‘Mediaconsumptie Nederlanders in een coronajaar; videobellen is hype’

Naast het intensievere gebruik van de smartphone is er een toename in het bezit van smart TV’s, smartwatches en smart speakers te zien. Met name op smartphones en smart speakers is het gebruik van virtuele assistenten zeer divers. De meest gebruikte functionaliteiten op smart speakers zijn het luisteren naar de radio, streamen van muziek en het bedienen van andere apparaten in huis. Op smartphones worden virtuele assistenten het vaakst gebruikt voor bellen, het zoeken naar informatie en voor weer & verkeer.

 

Onderzoek ‘Mediaconsumptie Nederlanders in een coronajaar; videobellen is hype’

 

 Het onderzoek ‘GfK trends in digitale media’ is in december 2020 uitgevoerd door GfK in samenwerking met KVB-SMB, MMA, NDP nieuwsmedia, PMA en Screenforce. De steekproef bestaat uit 1.311 Nederlanders van 13 jaar of ouder die gebruik maken van internet. Er zijn extra respondenten geworven in de leeftijdscategorie van 13-17 jaar om uitspraken met betrekking tot jongeren met meer zekerheid te kunnen doen. De populatie is representatief voor 14.085.960 internetters.

 

 

[PLATFORM] Formule 1® en Twitter gaan nog meer dynamische content van de sport brengen #nieuws #marketing #twitter
Hoofdstuk 2-3 TikTok video’s kunnen nu 10 minuten duren