Hoofdstuk 1 [Onderzoek] ‘3000 Facebook-fans en maar 4,1 vrienden!’

Social networking LIKE

Leuk dat jij een massa aan Likes hebt op Facebook, toch zegt dit weinig over het hebben van ‘ echte vrienden ‘. De gemiddelde persoon heeft, ondanks zijn grote online sociale netwerk, maar vier echte vrienden. Onderzoeker Robin Dunbar heeft voor zijn onderzoek op Facebook deze relatie onderzocht:

The social brain hypothesis has suggested that natural social network sizes may have a characteristic size in humans. This is determined in part by cognitive constraints and in part by the time costs of servicing relationships. Online social networking offers the potential to break through the glass ceiling imposed by at least the second of these, potentially enabling us to maintain much larger social networks. This is tested using two separate UK surveys, each randomly stratified by age, gender and regional population size. The data show that the size and range of online egocentric social networks, indexed as the number of Facebook friends, is similar to that of offline face-to-face networks. For one sample, respondents also specified the number of individuals in the inner layers of their network (formally identified as support clique and sympathy group), and these were also similar in size to those observed in offline networks. This suggests that, as originally proposed by the social brain hypothesis, there is a cognitive constraint on the size of social networks that even the communication advantages of online media are unable to overcome. In practical terms, it may reflect the fact that real (as opposed to casual) relationships require at least occasional face-to-face interaction to maintain them.

 

 

Onderzoek en resultaat

Hebben Facebook-gebruikers met veel online vrienden meer echte of goede vrienden dan mensen met minder online vrienden? Dat blijkt dus niet waar: we hebben allemaal maar vier vrienden die we écht kunnen vertrouwen.

Onderzoeker Dunbar ondervroeg 3000 Facebook-leden. Leden die samen gemiddeld 150 vrienden hebben. Van al die online contacten zeiden de ondervraagden dat ze maar op 4,1 vrienden kunnen bouwen als ze in een ’emotionele crisis’ zitten en gemiddeld 13,6 Facebook-vrienden als ‘goede vrienden’ zien. De social media netwerken maken het volgens Dunbar niet gemakkelijker om vriendschappen te onderhouden. Op online sociale netwerken zijn er dezelfde regels voor het onderhouden van vriendschappen als offline het geval is.

Hoofdstuk 1 en 7 Online-executele.nl: Het overlijden van jouw sociale media leven
Tim Cook op bezoek bij de paus 'Internet en social geschenk van God!'