Onderzoek Bits of Freedom: ‘Cursus (social media en online) Manipulatie #opvallend’

Wij worden massaal online gemanipuleerd. Hoe bepalen Facebook, Instagram en YouTube wat jij en ik te zien krijgen? Hoe werkt die fabeltjesfuik nou eigenlijk? En als de platforms zo slecht met ons omgaan, waarom doet niemand er wat aan?

Google en Facebook beslissen wat ongepast, illegaal, obsceen, vals, misleidend of aanstootgevend is… 

Op deze en andere vragen wilden we bij Bits of Freedom antwoord. Dr. Holly Robbins ging voor ons op onderzoek uit. Dr. Robbins is een design-onderzoeker en keek naar de drie populairste platforms in Nederland: Facebook, Instagram en YouTube. Haar onderzoek richt zich op hoe onze communicatie, en daarmee het publieke debat, gemanipuleerd wordt. Zo kunnen wij – volgens het genoemde onderzoek – diverse vormen van manipulatie onderscheiden:

 

 

In het onderzoek komt de essentie langs van interpersoonlijke communicatie:
Today’s social media platforms serve as a contemporary agora for public discourse, as well as being essential infrastructure for interpersonal communication. This report examines content manipulation on the three most popular social media platforms in the Netherlands: Facebook, Instagram and YouTube. This report does not offer an exhaustive account of particular manipulative tactics, software and design, but instead highlights trends and patterns that demand critical engagement.

Over de online cursus

De online cursus loopt van Censuur tot de oplossing voor wat je kunt doen.

Klik hier voor de korte cursus!

Het video-interview met auteur Daniëlle de Jonge, auteur van het boek Human2Human
[Social Business] 'Nieuw onderzoek biedt inzicht in oorzaken burn-outs'