Hoofdstuk 1, onderzoek: ‘Social media campagnes linken aan het koopgedrag’

Volgens het onderzoek What’s Happening Online van Ruigrok blijkt dat advertenties op social media een impact hebben op het ontdekken van nieuwe merken en het stimuleren van aankopen, vooral onder Gen Z en millennials. Meer dan twee derde van de Nederlandse socialmediagebruikers onderneemt actie nadat ze een advertentie op social media hebben gezien.

Social media spelen een steeds grotere rol in het winkelgedrag van Nederlanders. Ze helpen bij het ontdekken van nieuwe producten en merken, het opdoen van inspiratie en het doen van aankopen. Social media zijn onmisbaar in elke fase van het koopproces. Van de gebruikers van social media gaat ruim een kwart (28%) wel eens over tot een aankoop na het zien van een advertentie op hun tijdlijn. Dit percentage ligt nog hoger onder Gen Z (35%) en millennials (39%). Het onderzoek bevestigt de bevindingen zoals deze ook in het Handboek Social Media Marketing worden vermeld.

 

 

 

 

Key insights van dit onderzoek

Het onderzoek levert opvallende resultaten op:

  • Smartphone en laptop (of desktop) worden nog altijd het vaakst gebruikt voor toegang tot internet. De stijging van internetgebruik op de TV stagneert.
  • Nederlanders hebben steeds meer apparaten in huis die verbonden zijn met het internet. De mediaspeler blijft het meest populaire apparaat.
  • Nederlanders kijken steeds vaker video content via internet. Het bekijken van TV, video’s, films en series via de smartphone is gestegen.
  • YouTube is nog steeds een erg populair medium, vooral onder Generatie Z.
  • Nederlanders gebruiken YouTube vooral voor muziek, gevolgd door het kijken van tutorials en reviews.

 

 

 

 

Rol

De rol van internet in het leven van Nederlanders wordt steeds groter, waar in het verleden meer mensen internetten via een laptop of pc, is de smartphone nu even populair geworden. Met name jongere generaties geven de voorkeur aan smartphones voor internettoegang. Bovendien hebben Nederlanders steeds meer apparaten in huis die verbonden zijn met internet, zoals mediaspelers, muziekinstallaties, slimme lichtknopjes en smartwatches.

Bijna alle Nederlanders (96%) kopen wel eens producten online. Voor online shoppers zijn een goede prijs-kwaliteitverhouding en een eenvoudig bestelproces erg belangrijk. Gen Z hecht ook veel waarde aan snelle levering, terwijl oudere generaties duurzaamheid belangrijk vinden.

De grootste ergernissen bij online winkelen zijn hoge verzendkosten, te veel verpakkingen voor het product en het ontbreken van gratis retourneren. Opvallend genoeg willen online verkopers juist geld vragen voor het retourneren van aankopen. Andere veelgenoemde ergernissen zijn slechte klantenservice en lange levertijden.

 

Socialmedianetwerken

Gemiddeld maken Nederlanders gebruik van zo’n 3 tot 4 sociale netwerken. Generatie Z is op de meeste sociale netwerken actief en Babyboomers op de minste.
Het gebruik van Instagram en TikTok is toegenomen in 2023. Het gebruik van TikTok is vooral gegroeid onder Generatie Z en Millennials. Generatie Z zit vaker op Snapchat, Pinterest, Instagram, WhatsApp en TikTok dan oudere generaties. 25% van deze generatie maakt gebruik van BeReal. Het gebruik van Twitter is onder Generatie Z gedaald.
Millennials zijn de generatie die hun carrière aan het opbouwen zijn en regelmatig switchen van baan. Dat zie je ook terug in de social media die zij gebruiken, zij zijn vaker actief op LinkedIn dan de andere generaties. Generatie X maakt het meest gebruik van Twitter.

Het What’s Happening Online onderzoek van Ruigrok wordt sinds 2007 jaarlijks uitgevoerd. Het doel van dit onderzoek is om inzicht te krijgen in het online consumentengedrag. Met een online kwantitatief onderzoek hebben we achterhaald wat de houding en het gedrag is van Nederlandse consumenten rondom het gebruik van apparaten die verbonden zijn met internet, social media, e-commerce en online financiën en veiligheid.

Handboek Social Media Marketing: van engagement, via likeability naar social commerce en social business
Veilige omgeving TikTok: update Family Paring en opricht jeugdraad