Hoofdstuk 1: TOP-9 van branded YouTube-kanalen

Elke maand bereikte YouTube in 2020 meer dan driekwart van alle Nederlanders. Maar welke kanalen wisten de kijker écht te boeien en sleepten zo gigantische aantallen views binnen? Welke content spande afgelopen maand de kroon? Hoe deden de merken, uitgevers, influencers en adverteerders het? Op basis van het aantal views van de video’s die in november zijn geüpload, zetten wij het op een rij. Na de succesvolle vorige editie van oktober, kijken we deze keer naar de populairste merken, uitgevers, influencers en adverteerders van de afgelopen maand november.  

De top Nederlandse merken van december 

Op de lijst met Nederlandse merken is de eerste plaats voor Google Nederland met 3.4 miljoen views. De tweede plaats is toebedeeld aan de Universiteit van Nederland, die 468.000 views behaalde. ANWB staat wederom in de top drie, waarbij ze met 342.000 views de derde plek wisten te bemachtigen. Google Nederland plaatste in december hun video ‘Year in search’. Deze drie-minuut durende samenvatting van het jaar 2020 in search behaalde maar liefst 3.4 miljoen views. Vrijwel alle views die Google Nederland wist aan te tikken in december, zijn dus afkomstig van slechts één video. Wat hierbij opvalt is dat er een erg lage engagement rate is behaald. Een laag aantal engagements in vergelijking met een hoog aantal views komt waarschijnlijk door een betaalde push met advertising. De Universiteit van Nederland heeft met een totaal van twaalf video’s ruim 460.000 views behaald. Ook bij de Universiteit van Nederland zijn het gros van deze views afkomstig van slechts één video. Deze video bestaat uit het bespreken van de vragen omtrent het corona-vaccin, waarmee de UvA 420.000 views wist binnen te slepen. Daarnaast heeft deze video de meeste comments gescoord van alle video’s geupload in de categorie ‘merken’ in december. De ANWB blijft steady in de top drie aanwezig en weet met meer dan 6.000 likes en 1.000 comments het meeste aantal engagements te behalen deze maand.

Nieuwkomer

De nieuwkomer in de lijst is het kanaal Kinderrechten Filmfestival van UNICEF. Het UNICEF Kinderrechten Filmfestival is een kanaal, waarbij kinderen (9 – 13 jaar) zelf hun meningen en ideeën over de kinderrechten geven door er samen met een film-coach een film van te maken. Met de video’s geupload in de maand december weet het kanaal meer dan 230.000 views te behalen. Absolute Motors heeft met een totaal van zeven video’s en 79.000 views de hoogste engagement rate weten te scoren van maar liefst 3.6%

Deze maand bestaat de lijst met top merken maar uit negen plaatsen. De reden hiervoor is dat veel merken te weinig engagement halen op de content om boven het minimum van 1.000 engagements uit te komen.

Top 10 Uitgevers December

De grootste uitgevers: nieuwkomer Filmpjes claimde de top

Op de lijst met uitgevers en mediamerken staat Filmpjes op de eerste plaats met deze maand een indrukwekkende 39.9 miljoen views. De tweede plaats wordt geclaimd door Ziggo Sport met 14.8 miljoen views. De derde plaats is voor NOS Jeugdjournaal met 13.3 miljoen views deze maand.

Filmpjes heeft deze maand met 319 video’s die gezamenlijk goed zijn voor 39.4 miljoen views de eerste plaats geclaimd. Dit zijn gemiddeld zo’n 10 video’s per dag. Wat interessant is dat binnen al die 319 video’s geen grote uitschieters te herkennen zijn, afgezien van een video die bijna de miljoen views heeft behaald. De content van Filmpjes is vrijwel volledig afkomstig van het programma Wegmisbruikers.* Door het grote aantal geuploade video’s weet dit kanaal het hoogste aantal engagements te behalen van maar liefst meer dan 300.000 likes en bijna 100.000 comments.

Ziggo

Ziggo Sport, de nummer één van vorige maand, claimt de tweede plaats. De meest bekeken video van dit kanaal, die werd geupload in december, is de goal van Frenkie de jong. Deze video was goed voor ruim 370.000 views. Opvallend en tegelijkertijd typisch om te zien, is dat de meest besproken video de clash is tussen Juventus en FC Barcelona. Ziggo Sport vroeg hun kijker, in een vastgezette comment, te kiezen tussen Ronaldo en Messi, waarna de twee legendarische voetbalspelers fanatiek door hun fans werden vertegenwoordigd. NOS Jeugdjournaal is ook weer te vinden in de top drie deze maand met 149 video’s en 330.000 engagements. De video waarin YouTubers een achtbaan bouwden in hun achtertuin, is de meest bekeken video die werd geupload in december. Waarschijnlijk keken veel kinderen met verwondering en een klein beetje jaloezie naar deze video.

Ook het kanaal Klikbeet is een grote stijger deze maand. Dit kanaal wist namelijk met 27 video’s maar liefst 3 miljoen views te behalen. Daarnaast is VPRO Zondag met Lubach uit de lijst verdwenen aangezien het programma in de maand november de laatste aflevering heeft uitgebracht. Als we kijken naar de meest bekeken video’s die in december werden geupload onder de publishers, dan staat de video van The Grand Tour van Amazon Prime Video Nederland op nummer 1 met maar liefst 1.9 miljoen views en ruim 26.000 likes.

*De content van Wegmisbruikers op het kanaal Filmpjes is reeds geclaimd en daardoor niet meer zichtbaar op het kanaal.

De twintig grootste Nederlandse YouTube-kanalen in december

De top 20 wordt wederom grotendeels gedomineerd door uitgevers en influencers. Op nummer één staat het eerder genoemde Filmpjes kanaal met maar liefst 39.5 miljoen views. EnzoKnol behaalt de tweede plaats en wordt gevolgd door Ziggo Sport die met 14.8 miljoen views eindigt op de derde plek. Grote stijgers en nieuwkomers in de lijst zijn het Filmpjes kanaal, Kalvijn, Qucee, Familie LAKAP en Google Nederland.

Top 20 YouTube Kanalen December

Grootste Nederlandse influencers: EnzoKnol, Don en Gio domineren de top drie

Wederom deze maand claimt EnzoKnol de eerste plek met 19.2 miljoen views. Op de tweede plaats staat Don met maar liefst 14 miljoen views. Gio heeft de derde plaats bemachtigd met 10.6 miljoen views. De top drie is hierdoor gelijk gebleven met vorige maand. EnzoKnol blijft ook deze maand veelvuldig uploaden en weet met zijn 33 video’s 19.2 miljoen views te behalen. Daarnaast heeft hij deze maand een uitschieter met zijn ‘2.500.000 Abonnees Special’ video, waarmee hij maar liefst 1.4 miljoen views heeft behaald. Deze video heeft ook de meeste likes behaald: ruim 90.000. Daarnaast zijn onder andere Dutchtuber en Kalvijn nieuw in de lijst en claimen direct de 4e en 5e plaats. Dutchtuber heeft maar liefst 63 video’s geupload in de maand december en heeft hiermee, met 8.9 miljoen views, de 4e plaats behaald. Waar EnzoKnol op een video de meeste likes heeft behaald, scoort Dutchtuber het hoogst op engagements. Deze maand sleepte Dutchtuber maar liefst bijna 1.000.000 engagements en een zeer indrukwekkende engagement rate van 10.6% in de wacht. Kalvijn heeft de 5e plaats geclaimd vanwege zijn serie: ‘Kalcember’. In dit, voor Kalvijn’s fans bekende format, uploadt hij iedere dag als er een minimum aantal likes zijn behaald op de video van de dag ervoor. Door deze slimme tactiek weet deze influencer in de maand december meer dan 500.000 likes te behalen.

Wat opvalt is dat vrijwel elke influencer gemiddeld 1x per dag uploadt, gedurende de hele maand. Alleen Hanwe en met name StukTV uploaden minder vaak. StukTV weet wederom miljoenen views binnen te halen met hun succesvolle format ‘Jachtseizoen’. Deze maand zijn de afleveringen waarbij Milan Knol en Ruben Nicolai op de vlucht slaan, het populairste. Wederom zorgen crossovers in een succesvol format deze maand voor miljoenen views onder de influencers.

Top 10 influencers december

De top-10 video’s: Google Nederland, Amazon Prime Video Nederland en StukTV claimen de top

Als we kijken naar de top video’s van december. Staat Google Nederland met hun recap van 2020 op het gebied van search, op nummer één. Amazon Prime Video Nederland met hun populaire video van The Grand Tour op nummer twee en de derde plaats wordt geclaimd door StukTV met hun Jachtseizoen-video starring Milan Knol. Google Nederland heeft zoals eerder aangegeven deze maand 3.4 miljoen views behaald met de video ‘2020 year in search’. Amazon Prime Video Nederland heeft ook deze maand de kijkers weten te boeien met een video van The Grand Tour. De video heeft niet alleen 1.9 miljoen views behaald, maar ook meer dan 26.000 likes. De meest gelikete video geupload in december is de documentaire video van Enzo Knol. Deze ‘2.500.000 Abonnees Special’ wist, zoals eerder benoemd, maar liefst meer dan 90.000 likes te behalen. Nieuwkomers deze maand zijn het koppel Nesim en Qucee met Supergaande en hun format ‘Accepteer de punchline’. Hiermee weten zij bijna 1 miljoen views per video te scoren. Daarnaast blijken wederom alle top video’s geupload in de maand december medium tot long form content te zijn. 

Via Team5PM.com januari 2021

Hoofdstuk 2 en 3: YouTube rolt TikTok killer Shorts uit in Nederland
Post-corona research: 'Studenten willen mix online en live colleges, docenten moeten werken aan digitale skills'